Romeo & Juliet!

 

Kymmenen kirjaa rakkaudesta

8. kirja:

William Shakespeare:

Romeo ja Julia

 

Romeo ja Julia on tarina, joka on varmaan yksi tunnetuimmista, mitä on kirjoitettu. Olen aiemmin lukenut sen Kuvitettuna Klassikkona (sarjakuvalehti). Nyt tartuin oikein kirjaan, ja luin koko näytelmän. Mietin vain, että tästä on varmaan monia eri versioita sillä jotenkin Lauri Siparin suomennos (Suomen näytelmäkirjailijaliitto) tuntui jotenkin "ei niin dramaattiselta", vaan enempi tragikoomiselta. Minulle oli myös täysin uutta se tieto, että Shakespeare on kirjoittanut näytelmänsä jonkin vanhan italialaisen tarun pohjalle. 

Uutta minulle oli myös se, että Julia ei ollut Romeon ensirakkaus, vai oliko sittenkin. Joka tapauksessa säkeet, jotka Romeo lausuu nähdessään Julian ensi kertaa:

"Romeo: Luulinko joskus että rakastin?

Naurettavaa - en tiennyt kauneudesta mitään aiemmin",

jättivät mieleni pohjalle kysymyksen, onko rakkaus yhtä kuin kauneus? Vai onko niin, että rakkaus tekee rumastakin kauniin, sanotaanhan, että kauneus on katsojan silmissä ja toisaalta taas, että rakkaus on sokea.

Romeon ja Julian tarinaa on kerrottu kautta maailman erilaisina versioina. Se on tarina vihasta ja rakkaudesta, ristiriidoista, juonittelusta ja osin typeryydestäkin. Se on myös tarina nuoruuden innosta ja siitä, kuinka vaikeaa on odottaa, kun koko elämä on vain tässä ja nyt,. Ja kyllä - se on tarina suuresta rakkaudesta.