Photobucket

Kultainen kyyhkysenmuna, ja mitä se saikaan aikaan.

On vuosi 1856  Brittiläisessä Kolumbiassa.  Lähellä Fraser-jokea,Fort  Kamloopsin kylässä väki on herännyt uuteen kesäiseen päivään ja arkinen touhu on täydessä käynnissä, kun kylään astelee muuan lähistöllä asustava intiaaninainen. Nainen astelee Hudson Bay Companyn putiikkiin mukanaan kyyhkysenmunan kokoinen kultakimpale.  Hän saa siitä HBC:n asiamieheltä muutaman rautalusikan vastineeksi. Nainen katoaa ja kultakimpale päätyy San Fransisco rahapajaan, jossa sen alkuperä vuotaa julksuuteen. Syntyy suoranainen ryntäys.

Kolmen vuoden aikana yli 30.000 kullankaivajaa , kauimmaisest aina Lontoosta, Hongkongista ja Australiasta asti saapuvat Kanadaan suurin toivein ja unelmin. Alue jolta kultainen kyyhkysenmuna löytyi oli vuoristoista korpea, raskasta siellä oli onneaan etsiä ja harva siinä onnistuikin. Eräs, joka onnistui, oli Cornwallista kotoisin oleva merimies, Billy Barker, jonka mukaan paikalle syntynyt kaupunki sittemmin sai nimensä.

Cariboon kultaryntäyksen jälkeen parikymmentä vuotta myöhemmin alkoi uusi, suurempi rynnistys, kun Klondiken kultaryntäys, Alaskan ja Yokonin rajalla, missä olot olivat tosi armottomat ja moni kuolikin. Lopulta Klondikeen matkaavilta vaadittiin, että heillä piti olla vuoden elintarpeet mukanaan. Oli siinä rinkkaa ja vedettävää, ei siitä hetkessä selvitty.