Ostin kirpparilta vanhan Gloria-lehden, jossa oli haastattelu henkilöstä, joka vastaili aakkosten avulla elämän tärkeisiin asioihin. Idea kuulosti kivalta ja ajattelinpa itsekin kokeilla en ihan yksi yhteen, mutta kirjoihin liittyen, harmi vain, kun ei voi laittaa kuin yhden jutun aina yhteen kirjaimeen ja mielenkiintoisia kirjoja, kirjailijoita on niin paljon, eli tässä tulee nyt kirja-aakkoset ála einontytar.

 

A Aapinen

B Beecher-Stowe Harriet. Setä Tuomon tupa, kirjaklassikko, jota en voi itkemättä lukea

C Charles Elisabet. Helena perhe on kirja, joka mainitaan Anni Swanin Ulla ja Mark -kirjassa ja pitkään se kutitteli uteliaisuuttani, kunnes löysin sen jostain antikvariaatista. Kristittyjen vainon aikaan ja katakombeihin sijoittuva kirja on yksi tämän genren mielenkiintoisimpia. 

D  Dickens Charles. David Copperfield ja Kaksi Kaupunkia, ehdottomasti kirjahyllyni parhaimmistoa

E

F Fisher Marie Louise, saksalainen kirjailija, jonka Delia-kirjat ovat yksi muistorikkaimmista, samoin kuin Itsepäinen Isabella ja Kymppi juksauksessa.

G Gulla Kirjailija Martha Sandwall-Bergströmin kirjasarja orvosta Gulla-tytöstä on mielenkiintoinen kuvaus menneiltä ajoilta, hieman salaperäinen ja mystinenkin.

H H.C. Andersen esikuvani satukirjailijoiden joukossa

I Intiaanikirjallisuus

J Japanilaisuus ja Ayako Miuran teokset

K Kotiopettajattaren romaani, Charlotte Bronten iki-ihana klassikkokirja

L Leino Eino, Runoilija, joka antoi sanoille sielun

M Montgomery Lucy Maud. Runotyttö ja Anna-kirjat, ehdottomasti kirjahyllyni kunniapaikalla

N

O Onnelin ja Annelin talo. Tämä Marjatta Kureniemen kirja oli toinen niistä kahdesta  , jotka sain lahjaksi äidiltäni, ja jotka olivat elämäni ensimmäiset ihkaomat kirjat. Toinen oli Kaarina Helakisan Satupuu.

P Pikku Naisia, Louis May Alcotin kuolematon tyttökirja jatko-osineen on lukuelämys kerta kerran jälkeen

Q Quo Vadis Henry Schienkiewitzin historiallinen romaani, lukukokemus, joka ei jätä kylmäksi

R Raamattu, Kirjojen kirja

S Swan Anni

T Tiina-kirjat

U

V Viisikko

W Wentforth Patricia. Neiti Silverin tutkimuksia sisältää pari kolme kirjaa, jotka ovat kuin toisinto Agatha Christien neiti Marplesta.

X

Y Ylpeys ja ennakkoluulo, Jane Austenin englantilaista elämäntapaa ja aikansa ihmiselämää hauskasti ja mielenkiintoisesti peilaava teos, joka kuuluu maailmankirjallisuuden klassikoihin

Z Zacharias Topelius

Å

Ä Äiti, hän osti minulle ensimmäiset kirjani ja näin viitoitti tien lukemattomiin maailmoihin

Ö