lokki.jpg

Kymmenen kirjaa rakkaudesta

10. kirja

Anton Tsehov

Lokki

Lokkikeskustelua jonkin verran televisiosta seurasin, ja mieleen jäi keskustelun vetäjän lausahdus, kun hän siteerasi Juhani Vainion hienoa levytystä Albatrossista. Siteeraus ja lokki-vertaus sinällään oli ihan naulan kantaan (verrattiin lokkia ihmiseen, jonka työt jää puolitiehen), mutta sitten siinä sekoitettiin lokit ja albatrossit samanlaisiksi, ainakin minä niin ymmärsin, ja sehän ei pitänyt paikkaansa ainakaan Vainion laulussa. Vaan voihan olla niin, että en seurannut keskustelua kyllin tarkasti.

Lokki-näytelmän luin, mutta koettelua oli sekin, kun en ymmärtänyt siitä ajatuksen juoksusta mitään. Jäi jotenkin irrallinen olo, miten ihmeessä kukaan ihminen keskustelisi tuolla lailla? Mitä yhteyttä milläkin on mihinkin? Myös pähkäilin jatkuvasti, kukahan on kuka ,ja tarkastelin aina nimiä alkulehdeltä.

Yksipuolisesta rakkaudesta tämä kai kertoo, tämä Lokki-teos. Onkohan niin, että rakkaus yksipuolisenankin on parempi kun ei rakkautta ollenkaan? Kovin epätovoiseksi se kuitenkin ihmisen tekee, jos ei milloinkaan saa vastakaikua.