Secret Garden closed Secret Garden open

Äkäpussi Mary löytää tien Salaiseen puutarhaan ja - mitäs sitten tapahtuukaan.

kollaasityö: oma

10 Kirjaa lapsuudesta 8-  F.H.Burnet: Salainen puutarha

F.H.Burnetin Salainen puutarha kuuluu niihin kirjoihin, joilla on aivan erityinen ja tärkeä paikka sydämessäni. En tiedä, kuinka vanha olin, lapsi kuitenkin, kun löysin kotoani kirjan, jossa ei ollut kansiakaan ja mietin, mikä tarina tämä oikein on? Kirja tuntui kannettomuudestaan huolimatta kiinnostavalta ja luin sen yhdessä hujauksessa ja olin - vaikutettu.  Kirjasta on jäänyt mieleeni hämärä mielikuva portaista talossa, joka oli täynnä kuolleita ihmisiä ja pieni tyttö vaeltamassa sen kaiken keskellä. Tämä on siis ensimmäinen muistikuvani kirjasta, joka kertoo orvon äkäpussi Maryn tarinan, ja koska kirjan viime lukemisestakin on jo aikaa, en osaa sanoa, kuinka totuuden mukainen muistikuvani on. Toinen muistikuva on se, kuinka kirjan luettuani ajattelin, että voi: olisipa minullakin talo, jossa olisi 100 huonetta. Tämä muisto heräsi henkiin, kun katsoin 10 kirjaa lapsuudesta -ohjelman jälkeen tulleen elokuvan Salainen puutarha. Sittemmin huoneiden määrä toiveissani on vähentynyt ja olisin tyytyväinen pienestä mummon mökistäkin, kunhan olisi oma.

Ehdottomasti tämän viikon 10 kirjaa lapsuudesta -ohjelma oli koko sarjan huipentuma kohdallani. Tosin en voinut taaskaan ymmärtää sitä keskustelua, jota kirjasta käytiin, sillä eihän kirjassa mielessäni pulskia ihmisiä ihannoida vaan terveyttä. Onhan ymmärrettävää, että Mary Intiasta tullessaan oli kalpeahko ja hento ja ehkä sairaalloinenkin (kolerakin kun oli riehunut ympärillä), samoin kuin pimeässä huoneessa yksinään elellyt rampa Colin-poikakin. Kunnon ruokaa ja raitista ilmaa he tarvitsivat. Siis eihän siinä lihominen ollut pääasia vaan tervehtyminen.

Ja aivan ihana oli se elokuva joka aiheesta esitettiin, ja lapsinäyttelijät Margaret O'Brien pääosassa aivan huippuja. Olin siis kyllä onneni kukkuloilla tällä viikolla ja saatte uskoa, että nautin.