Photobucket

Pöllönpäässä vilahtelee tänään sanoja sikin sokin, vuoroin englantia, vuoroin ranskaa, yhtenä kaameana kakofoniana. Pöllö taitaisi mieluummin lennellä jossain rauhallisemmilla vesillä, kuten nämä nuoret kanootissaan.  No, sellaista se varmaan oli, sekamelskaa, kun englantilaiset ja ranskalaiset ottivat yhteen Kanadan herruudesta, joskus muinoin.

Photobucket

Tuoksinassa taistelun kuuman,

hurmeen ja  huuman,

sai suudelman hän.

Viell elää!

                 -   hetken,

sitt  päättävi retken.

On vallattu Quebec.

AH

----

Taistelu Quebecistä käytiin 1759. Englantilaisten hyökkäystä ranskalaisten hallitsemaan linnoitukseen johti James Wolfe. Alimmassa kortissa on käytetty kuvayksityiskohtaa Benjamin Westin Quebecin piiirityksestä maalaamasta taulusta. Aiheeseen sopien poltin hieman reunoja. Yläkulmassa on myös steariinia.

Ylemmän kortin tausta ja alemman kortin alareuna ovat toisesta maalauksesta  (tekijä ei tiedossa) esittäen 1700-luvun Quebeciä. Olen nyt jotenkin mieltynyt noihin poltettuihin reunoihin. Ne tuo kummasti elävyyttä kortteihin.

Mielenkiintoista on, että vaikka ranskalaiset antautuivat englantilaisille historian hämärissä, on ranskalaisuus säilynyt Quebecissä vahvana aina näihin päiviin.